Održana početna konferencija projekta „Zajedno za bolju i sretniju budućnost“ iz „Zaželi – Programa zapošljavanja žena“

Projekt „Zajedno za bolju i sretniju budućnost“ iz „Zaželi - Programa zapošljavanja žena“ financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 9.763.855,19 kuna od čega su EU sredstva 9.763.855,19 kuna.

Dana 13. ožujka 2019. godine održana je početna konferencija projekta  „Zajedno za bolju i sretniju budućnost“  u Hotelu Patria u Belom Manastiru s početkom u 10,00 sati.

Projekt „Zajedno za bolju i sretniju budućnost“ iz „Zaželi – Programa zapošljavanja žena“ financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 9.763.855,19 kuna od čega su EU sredstva 9.763.855,19 kuna. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, a partneri su Grad Beli Manastir, Općine Petlovac i Popovac te Centar za socijalnu skrb Beli Manastir i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Osijek, a za vanjsku provedbu projekta zadužena je Baranjska razvojna agencija Grada Belog Manastira.

Na početku konferencije nazočne su pozdravili ravnateljica Gradskog društva Crveni križ Beli Manastir Ines Rudić, gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić.

Nakon uvodnih riječi projekt je predstavila Jelena Momčilović koja je ujedno asistentica na projektu. Momčilović je objasnila kako će kroz 30 mjeseci provedbe projekta bit educirano i zaposleno 60 žena koje će brinuti o 300 starijih osoba i/ili osoba u nepovoljnom položaju s područja Grada Belog Manastira, Općine Petlovac i Općine Popovac, a kojima su potrebne potpora i podrška u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Osim zapošljavanja na 24 mjeseca žene će biti osposobljene za zanimanja njegovateljice starijih i nemoćnih osoba ili za gerontodomaćice u ovisnosti od vlastitih interesa i sklonosti te će dio žena imati mogućnost sufinanciranja polaganja vozačkog ispita.

Po završetku predstavljanja aktivnosti i planiranih rezultata projekta održana su predstavljanja primjera dobre prakse na temu „Učinkovitost socijalnih usluga u izvaninstitucionalnom okviru“. Kratka predstavljanja o provedbi socijalnih usluga na području Osječko-baranjske županije održali su Martina Hećimović (Gradsko društvo Crvenog križa Osijek), Senka Dornjak (Crveni križ Darda), Katarina Bajsić (Udruga žena “Izvor” Općine Kneževi Vinogradi), Mirela Alagić (P.G.D.I.) te Sanda Lazar (Centar za socijalnu skrb Beli Manastir). Svi izlagači iznijeli su svoja iskustva, primjere i savjete ženama nakon čega je uslijedila kratka diskusija s pitanjima iz publike.

Nakon diskusije završno su se uzvanicima obratili i načelnici općina – Zoran Kontak načelnik Općine Popovac i Milan Knežević, načelnik Općine Petlovac koji su zaželjeli ženama uspješan rad te pozvali sve na zajedničko fotografiranje. Potom je uručeno 60 Ugovora o zasnivanju radnog odnosa na određeno vrijeme ženama koje su zaposlene na projektu, a nakon svečanog uručivanja ženama su predane bicikle nabavljene kroz projekt, a uz pomoć kojih će na terenu moći brže i učinkovitije obilaziti krajnje korisnike.

Nakon službenog fotografiranja i obraćanja medijima uslijedio je zajednički svečani ručak za sve uzvanike konferencije.