Lansiranje web stranice Kuće Baranjskog kulena

“…U Baranji si tek kad ti ruke na ribu zamirišu po glavatom kučinu, proždrljivoj štuki, kad te od veprova roktanja prođe jeza na čeki, kad te zapraši beljski traktor na poljskom putu, počasti zmajevački vinogradar i batinski ribar, kad te nađe vjetar u tabli žita i mlada Mađarica u Monjorošu. Kad se zagrcneš od ljutog paprikaša pa ti poteku suze u Suzi dok piješ vino čisto kao suza, kad udahneš svježinu parka u Kneževu bit ćeš knez, kad te prelete jata nad Kopačkim ritom, kad se izgubiš u kotlinskim vinogradima kao u šumi, kad te vrati vojnik s mađarske granice u torjanačkom ataru i poveze kompa Dunavom i Dravom…”

Mirko Hunjadi, Baranja

S ponosom predstavljamo novu web stranicu Kuće Baranjskog kulena!

Projekt „Kuća Baranjskog kulena“ proveden je u prigradskom naselju Branjin Vrh. Centar za proizvodnju kulena tamo je našao svoje mjesto čime je ovo prigradsko naselje postalo snažno i cjelovito područje s mogućnostima za sve svoje građane. Projektom su izgrađene dvije građevine – pogon za preradu mesa te zgrada za prezentaciju proizvoda. Pogon za preradu mesa ima  5 odvojenih pogona za proizvodnju površine 364,98 m², dok zgrada za prezentaciju proizvoda ima površinu 187,56 m² i služi za promidžbu i prodaju istih. Opći cilj cjelokupnog projekta „Kuća Baranjskog kulena“ je gospodarski: stvaranje uvjeta za razvoj industrije, poduzetništva i poljoprivrede te omogućiti novim i postojećim poduzetnicima održiv rast i razvoj. Specifični cilj projekta odnosi se na osiguranje mjesta na kojem će mali proizvođači baranjskog kulena i OPG-ovi koji se bave proizvodnjom i preradom paprike dobiti potrebne informacije o proizvodnji, na kojim će se moći grupirati, ali i izgradnja samog proizvodnog pogona na kojem će moći izrađivati autohtone mesne prerađevine te doprinos stvaranju uspješnih i tržišno konkurentnih poljoprivrednih gospodarstava na području Baranje, edukacija nositelja i članova OPG-ova o mogućnostima unapređenja proizvodnje i prodaje kulena i baranjske začinske paprike te također i edukacija o procesu certificiranja i zaštite njihovih proizvoda.

Nositelj projekta bio je Grad Beli Manastir, a provodio se u partnerstvu s Udrugom proizvođača kulena – Baranjski kulen. Najvažnija uloga partnera na projektu bila je osiguravanje logistike te transfera stručnih znanja i vještina na ostale korisnike. Danas prostorom upravlja Baranjska razvojna agencija Grada Belog Manastira, a korisnici prostora Kuće Baranjskog kulena su mali proizvođači kulena, članovi udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen.  

Projekt „Kuća Baranjskog kulena“ je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.

Ukupna vrijednost projekta bila je 1.660.044,76 €.

Kuća Baranjskog kulena pronašla je svoje mjesto u širokim prostranstvima interneta. Na novoj web stranici možete pronaći sve informacije koje bi Vas mogle zanimati o kulenu, projektu izgradnje “Kuće Baranjskog kulena”, proizvođačima koji trenutno rade u njoj i mogućnostima dolaska.

Pogledajte stranicu, izdvojite slobodno vrijeme za obilazak, kontaktirajte nas za dogovor i posjetite Kuću Baranjskog kulena.